Thursday, January 1, 2009

mengapa wanita mudah menangis???

Suatu ketika, seorang anak bertanya kepada ibunya, “ ibu, mengapa ibu menangis?” ibunya menjawab, “ sebab ibu perempuan, nak” “ saya tak mengerti ibu,” kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “ nak, kau memang tak akan mengerti…”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “ Ayah, kenapa ibu menangis?” “ Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas, “ sang ayah menjawab.” Semua perempuan memang sering menangis tanpa alas an.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menagis? Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya ia merasa seolah mendengar jawapannya:

“ Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu
Harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi dari yang sedang tidur.”

“kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila telah dewasa.”

“ ku berikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah berputus asa.”

“ kuberikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.”

“ kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.”


“kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah tak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.”

“ Dan akhirnya, kuberikan airmata kepada wanita, agar dapat ia mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat ia gunakan bila masa pun ia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya airmata ini ialah airmata kehidupan…”

Wallahu’alam….

1 comment:

najihah said...

salam...

kepada para pembaca...
percaya@ tidak...setiap titis airmata manusia mempunyai rahsia dan hikmahnya...
untuk mengetahui lebih lanjut,dapatkan buku RAHSIA dan HIKMAH MENANGIS..karya Ahmah Zamakhsyari.